Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Το παιχνίδι τελειώνει

«...Κάνοντας μια βόλτα στις εισηγητικές εκθέσεις των προϋπολογισμών της τελευταίας δεκαετίας διαβάζουμε:

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001:.
"Η συνεχής βελτίωση που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία σε όλους τους τομείς αποτυπώνεται στην εξέλιξη των βασικών μεγεθών των προϋπολογισμών των τελευταίων ετών. Η θετική πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού επέτρεψε στην κυβέρνηση να κατευθύνει περισσότερους πόρους σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, με τη λήψη σειράς μέτρων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002:
"Οι βελτιώσεις που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία σε όλους τους τομείς αποτυπώνονται στα βασικά μεγέθη, τόσο του εκτελούμενου, όσο και του προϋπολογισμού του 2002. Οι εκτιμήσεις όσον αφορά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2001, δείχνουν ότι, οι βασικοί στόχοι που είχαν τεθεί πριν ένα χρόνο, υλοποιούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά τις δυσμενείς επιδράσεις εξωγενών παραγόντων στην οικονομία της χώρας.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"

ΠΡΟΫΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003:
"Με τον Προϋπολογισµό, τον οποίο σήµερα έχω την τιµή να υποβάλλω στην κρίση σας επιδιώκεται η αύξηση της απασχόλησης και η συνέχιση της προσπάθειας θωράκισης της οικονοµίας προκειµένου να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις από τον παγκόσµιο ανταγωνισµό και να εξαλείψει τις επιπτώσεις από τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις. Σταθερή επιδίωξη παραµένει η µείωση της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονοµικό και κοινωνικό επίπεδο.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004:
"Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισµού του 2003 δείχνει ότι τα βασικά µεγέθη του δεν θα αποκλίνουν σηµαντικά από τις αρχικές προβλέψεις. Παρά τη δύσκολη και σε ορισµένες περιπτώσεις απειλητική διεθνή συγκυρία (...) Η µακροχρόνια και συστηµατική προσπάθεια της χώρας για οικονοµική σταθερότητα οδήγησε όχι µόνο στην ονοµαστική σύγκλιση και στην ΟΝΕ, αλλά και σε µια ουσιαστική ενίσχυση του παραγωγικού δυναµικού, των εισοδηµάτων και του κοινωνικού κράτους.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"

Εδώ κάπου έρχεται η ΝΔ και με την γνωστή απογραφή την οποία πραγματοποίησε, αποδεικνύεται (όχι και τόσο δύσκολο ή άγνωστο) ότι τα στοιχεία που μας τάϊζαν τόσα χρόνια (και επίσης τους Ευρωπαίους) ήταν πλαστά. Φυσικά, ουδείς ΤΟΛΜΗΣΕ ποτέ να οδηγήσει κάποιον από τους πλαστογράφους στην Δικαιοσύνη. Διότι ο μόνος λόγος της προμελετημένης απογραφής ήταν η δικαιολόγηση της μη τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της νεαρής τότε κυβέρνησης. Ό,τι ακριβώς και τώρα θα γίνει. Και ό,τι συνέβη και την δεκαετία του '80 με το "παραλάβαμε καμμένη γη" κλπ. Από το σημείωμα πολτικού λόγου της ΝΔ με αριθμό 15, το 2005, διαβάζουμε:
"Στον τομέα της οικονομίας προχωράμε σε τολμηρές αλλαγές. Τα προβλήματα που κληρονομήσαμε ήταν πολλά, και τα ανέδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο η δημοσιονομική απογραφή. Ο μύθος της ισχυρής οικονομίας κατέρρευσε. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκαν ανεύθυνες. Τα δημόσια οικονομικά χρειάζονται νοικοκύρεμα και η ελληνική οικονομία μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας είναι να υπάρξει ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας."
Στο ίδιο μοτίβο ακολουθεί ο τότε Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, τότε:

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005:
"Μετά την αποκάλυψη των εκτεταμένων κρυφών ελλειμμάτων και χρεών των προηγούμενων ετών, στον προϋπολογισμό του 2005 επιδιώκεται η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, καθώς και ο σταδιακός εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών με στόχο την ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους. Ο προϋπολογισμός του 2005 ενσωματώνει την πρόταση της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους. Προχωρούμε σε μία ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρελθόντος και την εδραίωση των βάσεων για μία νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ"

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006:
"Με τον προϋπολογισμό του 2005 επιδιώχθηκε η αντιστροφή της αρνητικής πορείας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τα αποτελέσματα της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτέλεσε κύρια επιλογή μας για την αντιμετώπιση των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων του παρελθόντος, είναι πλέον ορατά. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2006 είναι ευνοϊκές, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον (...) Στη χώρα μας οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και αυτές που σχεδιάζονται θα ευνοήσουν τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, κλάδους και περιφέρειες της ελληνικής οικονομίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ"

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007:
"Με την οικονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων αντιμετωπίζεται επιτυχώς η δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ενίσχυσαν την αναπτυξιακή δυναμική και την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ"

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008:
"Από το Μάρτιο του 2004 η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα νέο πρότυπο για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Η δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη μείωση της σπατάλης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Συνοδεύτηκε από ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που απελευθέρωσε τον αναπτυξιακό δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα. Δόθηκε έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας, στην εξωστρέφεια, καθώς και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους. Εφαρμόστηκε μια υπεύθυνη και αποφασιστική πολιτική μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στη μείωση της άμεσης φορολογίας (φυσικών και νομικών προσώπων), στην ενίσχυση των κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την απασχόληση, στην εξυγίανση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στην προώθηση των εξαγωγών, στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση έργων υποδομής, στη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων και στην ψηφιακή στρατηγική. Η πολιτική αυτή αποδίδει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ"

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009:
"Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Ο προϋπολογισμός του 2009 καταρτίζεται σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.Στο δυσμενές αυτό διεθνές περιβάλλον, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι μικρότερες απ΄ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν υπερδιπλάσιοι από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας συνεχίζονται και οι αυξήσεις των εισοδημά-των υπερβαίνουν σημαντικά τον πληθωρισμό. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ μικρότερα στη χώρα μας, λόγω των αδυναμιών του παρελθόντος. Η προσπάθειά μας για δημοσιονομική προσαρμογή ξεκίνησε από το 2004, μετά από μια περίοδο δημοσιονομικής εκτροπής, με έλλειμμα που ξεπέρασε το 7% του ΑΕΠ. Ήδη σημειώθηκε πολύ μεγάλη πρόοδος, καθώς το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώ-θηκε κάτω από το όριο του 3% το 2006. Το 2007 υπήρξε μια υπέρβαση που οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ"

Γελάτε ήδη πικρά; Δυστυχώς δεν θα έπρεπε. Που είναι τώρα (ΑΡΧΙΚΑ) αυτοί οι πρώην Υπουργοί; Ο Παπαντωνίου, όπως κάθε Υπουργός Εθνικής Άμυνας τα τελευταία 20 χρόνια, αφού ολοκλήρωσε εκεί την θητεία του, μετά το Υπουργείο Οικονομικών, εξαφανίστηκε. (Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;). Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, παρεούλα με τον Αλογοσκούφη, συνεχίζουν Ακαδημαϊκή καριέρα. Στο σύνολο τους, στα προαναφερόμενα αποσπάσματα, οι τέως Υπουργοί μιλάνε για πρόοδο της οικονομίας, βελτίωση, θωράκιση, εξορθολογισμό, συνοχή, αποκατάσταση της αξιοπιστίας και δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης, συνεχή βελτίωση, ουσιαστική σύγκλιση, μείωση της σπατάλης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακό δυναμισμό, διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, κλάδους και περιφέρειες της ελληνικής οικονομίας και ΟΡΑΤΑ αποτελέσματα και πολιτικές που ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ . Όλοι δηλαδή ανερυθρίσαστα εξ ονόματος των κυβερνήσεων τους, λένε ότι παρουσιάζουν έργο, ότι τα ελλείματα μειώθηκαν, το χρέος επίσης, η ανεργία αντιμετωπίστηκε. Κλίμα εμπιστοσύνης εδραιώθηκε κλπ. Ας δούμε λίγο τι συνέβη...».

Διαβάστε ολόκληρη την εξαιρετική δημοσίευση στο Epicurus2day με τίτλο «Game(s) Over»


_

Δεν υπάρχουν σχόλια: